Deneyimsiz sürücünün F/P ekipman düzme süreci

rebrov

50 CC
Merhabalar,

Ben de bir çok vatan evladı gibi “50 cc’de vergi-sigorta yokmuş, hem de çok az yakıyormuş” şeklindeki gazla 32 yaşımda “Ben de bir motosiklet alayım” diye araştırmalara başladım. İnternette forum gez, video izle derken bu işlerin hiç de dışarıdan göründüğü gibi olmadığını fark ettiğim sırada Adventure İstanbul Ailesi’yle tanıştım.

İş bir kask ve bir motosiklet almakla bitmiyor ama bütçe sınırlı. Hem de "Ya iki gün sonra 'bu işler bana göre değil' dersem, o kadar malzeme ne olur?" diye düşünürken başladım araştırmalara.

Kask hariç ekipmanlarda – özellikle ilk etapta şehir içi kullanacağım için – olabildiğimce f/p üzerinden ilerledim.

KASK

Scorpion 1400 Air Carbon modelini 2022 yılında Motomax’ın internet sitesinden indirimli olarak aldım. Kafam küçük olduğu için S beden tek kalan bir kaskı desenine bakmadan yaklaşık 5.000 TL’ye, 5 taksit olarak aldım.
Bir sene sonra Durt’tan yeterli diyebileceğimiz seviyede sertifikaları olan bir kaskı yıl sonu indirimden 3.000 TL’ye aldım.

MONT

Montu Dolap uygulaması üzerinden araştırmaya başladım. Bir süre sonra Rider Denim’in yazlık file montunu 1.000 TL’ye aldım. Yenisi 2.200 TL civarındaydı.
Bir sene sonra yine Dolap’tan 1.250 TL’ye Durt K2 4 mevsim mont aldım. O sıralar yenisi 2.500 TL civarıydı. Hanımla beraber bindiğimizde o benim yazlık montu giyip üstüne yağmurluk çekiyor.
Birkaç ay önce oğlana Letgo’dan 750 TL’ye neredeyse sıfır ayarında Prosev çocuk montu aldım. Korumaları çok dandik olduğu için Hepsiburada’dan 860 TL’ye Impactec Level 2 Mont Koruma Seti aldım ve değiştirdim.

DİZLİK

İş gereği resmi/yarı resmi giyiniyorum, motosiklet pantolonu ve botu kullanışlı olmayacağı için dizlik bakmaya başladım. Yine Dolap üzerinden Prosev dizlikleri 200 TL’ye aldım. Bir sene sonra bir kazada çatladı, 250 TL’ye bir çift daha aldım.
Oğlana da Hepsiburada’dan 1.100 TL’ye Scoyco H11 dizlik aldım.

ELDİVEN

Eldiven olarak ilk olarak Kalyancumotor’dan Scoyco MC44 yazlık eldiven (2022 Aralık 340 TL) aldım, sonra Hepsiburada’dan kışlık Vexo Tempest H2O (1.330 TL) aldım.
Hanım ve oğlana ortak kullanabilecekleri Venom VN9010 eldiveni Trendyol’dan 850 TL’ye aldım.

YAĞMURLUK

İş dönüşü birkaç kez ıslanınca Decathlon’dan 895 TL’ye BTWIN 100 Siyah Şehir Bisikleti Üst Pantolonu diye geçen yağmurluk altını aldım. Zaten şehir içi kullandığım için Durt K2’nin yağmurluk katmanı da var ve yağmurda yeterli kalıyor.

KAMERA

Kaza sonrası kamera da alayım dedim. Dolap’tan (Nisan 2024) 2.200 TL’ye Hero4 aldım, 500 TL’ye hafıza kartı, 270 TL’ye de kask bağlantı aparatı aldım.

İNTERKOM

2024 yazında yurt dışı alışveriş vergilerinden önce 2’li Ejeas V6 Pro interkomları yaklaşık 1.250 TL’ye aldım.

Tabii f/p ürünlerin olumsuz yönleri de var. Kameranın şarjı en fazla 45 dakika dayanıyor, yeni batarya satan az satıcı var ve pahalı. Scorpion 1400 Air Carbon şehir içi güzel ama uzun yolda rüzgar sesinin rahatsız ettiği söyleniyor. Dizlikleri her gün bağla çıkar bir zaman sonra zor gelmeye başlıyor gibi gibi...

Bu alışverişleri yaparken, çevremde motor kullanan olmadığı için ağırlıklı olarak kanaldaki tavsiyeler ve bu ürünleri daha önce satın almış olan kullanıcıların yorumlarıyla hareket ettim. Dış görünüşten çok faydaya odaklandım. Genel anlamda memnunum.

Tabii ki global kalitedeki ithal ürünlerin muadili olabilecek ürünler değil. Deneyim kazandıkça daha profesyonel ürünlere geçip (özellikle yurt dışına çıkıp, vergi iadesi vs. sayesinde) ekipmanlarımı yenilemeyi düşünüyorum.

Sıfır tecrübe ve bilgiyle kazandığım bu nacizane deneyimlerin, benim gibi sıfırdan başlamak isteyen fakat çevresinde danışabilecek kimsesi olmayan arkadaşlarımıza yardımcı olmasını diliyorum. İnternetten ekipman fiyatlarını araştırıp gözünüz korkmasın. Letgo, Dolap, Gardrops vs. de elinizin altında olsun.

Saygılarımla,

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam şimdi daha deneyimlisiniz yeni başlayan motorcuya ekipman seçiminde ne önerirsiniz? geriye bakınca şunu yaptım ama yanlıştı veya şunu yapmadım ama mutlaka yapmalıydım dedikleriniz nelerdir?
önceden teşekkürler

Bu forumda benden çok çok daha tecrübeli arkadaşlar varken benim tavsiye vermem ne kadar doğru olur bilemedim :)

Ama nacizane tavsiyem önce hangi şartlarda sürüş yapılacağını belirleyip ona göre ekipman bakmak ve bütçeye göre olabildiğince kaliteli ürünleri tercih etmek olur. Burada ikinci el ürün tercih edip etmemek kullanıcıya kalmış tabi ki.

Mesela ben sehir içi ağırlıklı kullandığım için interkomu Çin 'den, yağmurluğu da Decathlon 'dan aldım, ama şehirler arası uzun sürüşlerde ikisi de yeterli olmayacaktır. Kamerayı da doğrudan yedek bataryalı Hero 12- 13 ya da insta360 alsaydım daha iyi olurmuş.

Son düzenleme:
Geri
Yukarı